9 mannen en hun fiets

September 2020, abfahrt Sauerland voor een paar dagen lekker fietsen ofwel “de nieuwe uitdaging 2020”. Tassen bepakt met gelletjes, ketonen en andere energyboosters en kleding voor weervoorspellingen die alle kanten uitgingen.
Wegkapitein Aart heeft alle routes tot in de puntjes voorbereid. GPX bestanden worden overgeheveld naar navigatiesystemen, later zal blijken dat dit geen zekerheid vormt om de juiste afslag te pakken. Fietsen op gevoel is er niet meer bij. Alles draait om data. Cadansmeters, hartslag, wattages, afstand, hoogte. Meten is weten!
Op de eerste hellingen blijkt al snel het verschil tussen 1.500 en 9.000 a 10.000 trainingskilometers. Tussen een tandje meer of minder, het grote of kleine blad. Ratelende derailleurs bij de eerste stijgingspercentages. Afdalen op leeftijd maakt dat enkele toch iets meer vragen van hun remblokken of schijven. Het routeprofiel geeft korte heftige klimmetjes en te korte afdalingen om nog even lekker te recupereren. Het landschap met dennenwouden, akkers met kerstbomen en ski-afdalingen werken verfrissend in tijden van Corona. Niet alle navigatie werkt zoals het zou moeten zijn, of zou die bril dan toch wel nodig zijn. Sommigen rijden op een kwartier of meer achterstand. Heel fijn dat “live locatie” je de weg wijst naar Apfelstrudel en een tas koffie om met een energiek gevoel je tocht te vervolgen. Bocht na bocht, heuvel voor heuvel en een lekkere afdaling brengen je naar all-in resort Zwilling waar een aangenaam blond schuimend bier klaar staat. Tijdens het diner, zelfs met toetje, worden de data doorgenomen. Immers meten is weten! Of het nou over bandenspanning, schijfremmen, tubeless of voeding gaat. Tussen ieder grap en grol valt wat te leren. Na afloop een potje kegelen. Dat blijkt nog moeilijker dan fietsen te zijn, ook blessure gevoeliger……….
De bergkoningen of sprintkanonnen, de cols van Sauerland zijn door de mannen en hun fiets bedwongen, ieder op zijn eigen manier met mooie verhalen, onder het genot van een mooi glas bier geserveerd door Angela (of was het nou Antoinette).
We zien nu al uit naar “de nieuwe uitdaging van 2021”.
Bedankt mannen voor een mooi lang weekend.

Roy