Ride for Gijs

In de wielerwereld zijn er maar weinig mensen die Gijs van Tuyl niet kennen. Al decennia verkoopt hij racefietsen en weten profs, amateurs en recreanten zijn winkel in Zaltbommel te vinden. Zelf mocht Van Tuyl ook graag een rondje trappen, maar die tijd is voorbij. Hij is getroffen door Creutzfeldt-Jakob, een zeldzame ziekte waar nog geen behandeling voor is. 

Sinds 2 jaar in CycleCenter 53-11 onze trotse sponsor. Vanuit WV Salt-Boemel wordt deze actie van harte ondersteunt. Veel leden zullen aan deze tocht deelnemen.

Sinds 2 jaar in CycleCenter 53-11 onze trotse sponsor. Vanuit WV Salt-Boemel wordt deze actie van harte ondersteunt. Veel leden zullen aan deze tocht deelnemen.

Ex-prof Erik Dekker roept nu alle fietsvrienden van Gijs van Tuyl op om op zaterdag 6 juli mee te doen aan een fietstocht die hij organiseert en de ‘Ride for Gijs’ heeft genoemd.  Hij krijgt daarbij steun van Willem van Gameren, Jaap Viergever, Leon van den Oord, Ilse de Rouw en Erik Satter. 

T-shirts

De bedoeling is dat de deelnemers zaterdag 6 juli om 8.30 uur verzamelen bij Cycle Center 5311, de winkel van Gijs van Tuyl aan de Van Heemstraweg-Oost 4. Om 9.15 uur stapt iedereen op fiets voor een rondje van 50 kilometer. Er worden T-shirts gedrukt met ‘Ride for Gijs’ erop. De opbrengst hiervan gaat naar de Hersenstichting Nederland, die onderzoek doet naar Creutzfeldt-Jakob. Aan het einde van de route fietst de stoet langs het huis van Gijs van Tuyl, die volgens Dekker van plan is om de fietsers buiten op te wachten. 

Dekker heeft zijn oproep op Facebook gezet en zegt te hopen op een grote opkomst. ,,We willen Gijs graag laten weten wat hij voor ons betekent. Velen rijden op een fiets van hem of hebben een fietsavontuur met hem beleefd. Wie mee wil, kan een mail sturen naar rideforgijs@gmail.com.”

Creutzfeldt-Jakob

Volgens de Hersenstichting Nederland, die Creutzfeldt-Jakob een vorm van dementie noemt, sterven bij deze ziekte hersencellen in snel tempo af. Het begint met wat vage klachten, maar patiënten krijgen daarna problemen met bewegen, spreken en met het verwerken van wat zij zien. Vaak blijft de precieze oorzaak van de ziekte onbekend. Na de sluimerende start overlijden de meeste mensen met de ziekte van Creutzfeldt-Jakob binnen zes weken tot een jaar. Maar er zijn uitzonderingen. Er zijn ook patiënten die drie jaar met de ziekte geleefd hebben.